Όλοι χρειαζόμαστε ένα μικρό μυστήριο στα μυθιστορήματά μας.

Ανεξάρτητα από το είδος που γράφετε, κάθε ιστορία μπορεί να επωφεληθεί από ένα μικρό μυστήριο. 

Ένας καλός φίλος μου γράφει μυστήρια και όταν άρχισε να διαβάζει τις φαντασιώσεις μου (τα μυθιστορήματα, όχι το άλλο είδος), παρατήρησε ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να κάνει έναν ολόκληρο κόσμο όπως εγώ. Βρήκα εντυπωσιακό ότι θα μπορούσε να γράψει στον πραγματικό κόσμο και να μην έχει την πολυτέλεια να κάνει πράγματα όταν την χρειαζόταν. 

Δύο εντελώς διαφορετικοί συγγραφείς που προσεγγίζουν τις ιστορίες τους από δύο τελείως διαφορετικές προοπτικές, αλλά αυτό που και οι δύο συμφωνήσαμε ήταν ότι όλες οι ιστορίες χρειάζονται μια αίσθηση μυστηρίου και απορίας. Χωρίς μυστήριο, οι ιστορίες δεν είναι καθόλου διασκεδαστικές.

Νομίζω ότι ως συγγραφείς μπορούμε να πιάσουμε την πλοκή και τους χαρακτήρες, να δείξουμε όλα τα δροσερά πράγματα που δημιουργήσαμε και να βεβαιωθούμε ότι τα τεχνικά πράγματα λειτουργούν, ξεχνάμε ότι οι αναγνώστες θέλουν κάτι περισσότερο από "καλό γράψιμο". Θέλουν μια ιστορία που μπορούν να χαθούν μέσα. Ένα παζλ που πρέπει να λυθεί. Θέλουν να καταλάβουν την αλήθεια και να εκπλαγούν.

Ακόμα κι αν το μυθιστόρημά σας δεν είναι μυστήριο, υπάρχουν μυστηριώδη πράγματα που μπορούν να γαντζωθούν έναν αναγνώστη και να τους δώσουν την ίδια εμπειρία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς τρόπους μια αίσθηση μυστήριο και το θαύμα μπορεί να εμφανιστεί σε ένα μυθιστόρημα.

Δημιουργώντας μυστήρια ενώ οικοδομούμε τον κόσμο

Όταν σκέφτεστε το κτίριο του κόσμου είναι κοινό να νομίζετε ότι ισχύει μόνο για τη φαντασία και την επιστημονική φαντασία, αλλά όλοι οι κόσμοι πρέπει να χτιστούν σε ένα μυθιστόρημα. Οι λεπτομέρειες σε αυτόν τον κόσμο, πώς λειτουργεί με τους χαρακτήρες, πώς αυτοί οι χαρακτήρες βλέπουν τον κόσμο τους - αυτά είναι απλά σημαντικά σε ένα πραγματικό περιβάλλον, καθώς βρίσκονται σε ένα φανταστικό περιβάλλον. Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:
Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται σ 'αυτόν τον κόσμο;
Πώς αναπτύχθηκε αυτή η κουλτούρα; 
Τι γίνεται με αυτό τον κόσμο είναι παράξενο για τον πρωταγωνιστή;
Τι μπορεί να εντυπωσιάσει ο αναγνώστης;
Ποιά είναι τα εγγενή μυστικά ή τα οποία υπαινίσσεται;
Ενώ ορισμένοι κόσμοι και ρυθμίσεις θα προσφερθούν στον μυστηριώδη περισσότερο από άλλους, υπάρχουν πολλοί άγνωστοι σε οποιοδήποτε κόσμο. Αν αγγίξετε αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα άλλο στρώμα στα μυθιστορήματά σας που κρατά τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται για την ιστορία. 

(Εδώ είναι περισσότερο για τη δημιουργία του μυθιστορήματος και του κόσμου) 

Δημιουργία μυστήρια με το σχέδιό σας

Προφανώς, θέλουμε τα σχέδιά μας να είναι απρόβλεπτα και να γαντζωθούν οι αναγνώστες μας και το μεγαλύτερο μέρος του μυστηρίου θα πέσει εδώ. "Τι θα συμβεί στη συνέχεια;" είναι η μεγαλύτερη κλήρωση, και όσο πιο απρόβλεπτα μπορούμε να κάνουμε αυτό, τόσο καλύτερα είναι οι πιθανότητες ανάληψης των αναγνωστών στην ιστορία. Θα αναρωτιούνται σωστά μαζί με τον πρωταγωνιστή για το τι πραγματικά συμβαίνει. Ρωτήστε τον εαυτό σας:
Υπάρχουν ανατροπές στην πλοκή ή μήπως κατευθύνονται κατά τρόπο προβλέψιμο;
Οι χαρακτήρες πάντοτε κάνουν ό, τι αναμένεται από αυτούς ή είναι οι εκπλήξεις τους;
Υπάρχουν μυστικά που αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια του μυθιστορήματος;
Υπάρχουν απρόσμενες εκπλήξεις από δευτερεύοντες ή δευτερεύοντες χαρακτήρες; 
Είναι όλα τα βγάζουν γρήγορα ή έχουν μείνει κάποια πράγματα για λίγο;

(Εδώ είναι περισσότερο για τη διαφορά μεταξύ εξαπάτηση του αναγνώστη σας και μια καλή συστροφή συμπλέγματος)

Δημιουργία μυστηρίων μέσω χαρακτήρων

Οι άνθρωποι είναι ακατάστατοι, αντιφατικοί, απρόβλεπτες και ασυνεπείς, γεγονός που τους καθιστά ιδανικό μέσο για να εισάγουν κάποιο μυστήριο σε ένα μυθιστόρημα. Ακόμη και σε μια απλή πλοκή, όπου το αποτέλεσμα είναι αρκετά σίγουρο (όπως ένας παραδοσιακός ρομαντισμός), τα hows και whys δεν θα είναι πάντα γνωστά ή κατανοητά. Τα κίνητρα θα είναι ασαφή, τα μυστικά θα διατηρηθούν και οι επιλογές θα είναι αβέβαιες. Σκέφτομαι για:
Ποιος κρύβει πληροφορίες;
Ποιος έχει μυστικά;
Ποιος είναι ψέματα στον εαυτό τους;
Ποιος είναι ψέματα σε άλλους;
Ποιος λείπει ζωτικής σημασίας πληροφορίες;
Εάν οι αναγνώστες δεν είναι σίγουροι για το τι μπορεί να κάνει ή να πει ένας χαρακτήρας, τότε θα ενδιαφέρονται πολύ για το πώς θα συμβεί μια σκηνή. Το μυστήριο του τι μπορεί να κάνει αυτός ο χαρακτήρας τους ωθεί προς τα εμπρός. 

Αναπτύξτε μυστήρια κατά τη σύνταξη

Μην ξεχνάτε τη διασκέδαση των μυστηρίων όταν γράφετε ή σχεδιάζετε το μυθιστόρημά σας. Εάν έχετε τον εαυτό σας, οι πιθανότητες είναι ότι θα κουράσετε επίσης τους αναγνώστες σας. Σχεδιάστε μια ιστορία που είναι διασκεδαστική για σας  να γράψετε και να καταλάβετε, και πιθανότατα θα έχετε ένα μυθιστόρημα που κάνει το ίδιο για τους αναγνώστες σας. 

Περιγράφω τα μυθιστορήματά μου, αλλά ποτέ δεν σχεδιάζω ακριβώς πώς οι χαρακτήρες μου πρόκειται να επιτύχουν τους στόχους που έχω θέσει γι 'αυτούς. Θα χαλάσει το μυστήριο για να μάθει πώς θα λύσουν αυτό το νόστιμο παζλ που έχω δημιουργήσει. Γράφω τον εαυτό μου στις γωνίες (δεν συνιστάται αν δεν απολαύσετε μια πρόκληση και λίγο κομμάτι μαλλιών) και βάζετε τους χαρακτήρες μου σε καταστάσεις που μερικές φορές μου παίρνουν μέρες για να βρω μια διέξοδο. Η στιγμή που έρχεται η λύση μου είναι μία από τις καλύτερες στον κόσμο.

Επειδή έχω λύσει το μυστήριο. 

(Εδώ είναι περισσότερο για να γράψεις τον εαυτό σου σε μια γωνιά)

Αν πλέξετε μια ποικιλία "μυστήρια" στην ιστορία σας, οι αναγνώστες δεν θα στερήσει ποτέ για κάποιο λόγο να αναρωτηθούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Και ποιος δεν αγαπάει ένα καλό μυστήριο; 


Δημιουργήστε συναρπαστικούς αναγνώστες χαρακτήρων θα αγαπήσουν
Επιλέξτε τη σωστή άποψη για την ιστορία σας
Καθορίστε τις συγκρούσεις που θα οδηγήσουν το σχέδιό σας (και αναγνώστες γάντζου!)
Βρείτε την καλύτερη διαδικασία γραφής για το στυλ γραφής
Δημιουργήστε ένα συμπαγές σχέδιο από το σπινθήρα της ιδέας σας
Σχεδιάζοντας το μυθιστόρημά σας: Ιδέες και δομές  επίσης σας βοηθά να αναπτύξετε τα κρίσιμα στοιχεία για την υποβολή και την πώληση του μυθιστορήματός σας μόλις ολοκληρωθεί. Θα βρείτε ασκήσεις σχετικά με τον τρόπο:
Κατασκευάστε το μονοπώλιο σας
Δημιουργήστε τη συνοπτική απεικόνιση αγκίστρου σας
Αναπτύξτε μια σταθερή εργασία Σύνοψη Και πολλά άλλα!
Σχεδιάζοντας το μυθιστόρημά σας: Ιδέες και δομή  είναι ένας εύκολος στη συνέχεια οδηγός για τη σύνταξη του μυθιστορήματός σας ή για τον καθορισμό ενός μυθιστορήματος που δεν λειτουργεί αρκετά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου